Project omschrijving

Goot 230V Equens, Utrecht | Vergelijken maar

Voor het project Equens in Utrecht is een vergelijking gemaakt tussen drie opties: hergebruik van de bestaande speciale wand goot, vervanging door een plaatstalen wandgoot (170 mm) of vervanging door de aluminium klapgoot (190 mm) van BI Select.

Technisch de beste
De klapgoot kwam om meerdere redenen als beste uit de bus. Voor de 230 Volt-infrastructuur kan Wieland GST 18 in deze goot worden toegepast. Daardoor viel fors te besparen op de installatiekosten. Dankzij de afmeting en het ontbreken van inbouwdozen biedt de klapgoot aanzienlijk meer bekabelingsruimte, waardoor minder extra zakpunten nodig waren. Een ander voordeel is de mogelijkheid om de bekabeling in de goot te verslepen en pas bij een bureau of bureaucluster naar buiten te halen. In combinatie met een gebundelde, flexibele ‘cable eater’ geeft de klapgoot een rustig beeld. En bovenal: geen kabelspaghetti waar medewerkers en schoonmaakdiensten over kunnen struikelen.

Financieel het gunstigst
Ook vanuit kostenoogpunt scoorde de klapgoot het voordeligst, zo leerde de vergelijking. Hergebruik en aanpassing van de bestaande wandgoot was 25% duurder en het leveren en aanbrengen van een nieuwe standaard wandgoot zou 20% duurder zijn. Bij deze kostenvergelijking is uitgegaan van een complete goot, dus voorzien van scheidingschotten, wandcontactdozen, ledige voorzieningen voor telematica-installaties enzovoorts.

Duurzaam bovendien
Ook mooi is dat de klapgoot uit aluminium is vervaardigd. In de Nederlandse bouw wordt momenteel 94% van het aluminium gerecycled. Voor dit recyclingproces is aanzienlijk minder energie nodig dan voor de productie uit ruwe grondstoffen; slechts 5% daarvan. Zo’n duurzaamheidsvoordeel nam de adviseur vanzelfsprekend graag mee in hun advisering.

Op maat en prefab
Het gebouw waar Equens in gehuisvest is, is niet recht en hoekig, maar rond. Dat vroeg om nauwkeurig inmeten en maatwerk in de productie. BI Select heeft het inmeten op zich genomen en heeft de maatvoering van de profielen aangepast aan de stramienmaat van 1,50 meter in dit gebouw. Bovendien heeft BI Select de montage verzorgd. Dat scheelde de installateur een hoop tijd en hoofdbrekens. De doorlooptijd per verdieping kon tot het uiterste worden bekort.

Lees meer over de BKG190 klapgoot